Un altre diumenge amb molta activitat a Ripollet, i de la bona. Aquest matí s’ha celebrat la novena edició de la Fira dels Horts i la inauguració del Centre d’Interpretació del Patrimoni (CIP) de Ripollet.
A primera hora d’aquest matí amb l’hora canviada, Ripollet ha despertat amb el soroll del grup dels trabucaires de Ripollet, per anunciar l’inici de la Fira dels Horts que organitzen cada any els amics de l’Associació de Veïns de Can Clos. Com sempre, molta gent gaudint de les parades de productes artesans i de les plantes. He saludat a molts coneguts i he felicitat als organitzadors, que aquest any, a més, han volgut col·laborar amb la recuperació de la nostra memòria històrica, editant un escrit sobre la història de Can Calvet i el Molí d’en Rata. Enhorabona!
El plat fort ha estat la inauguració del Centre d’Interpretació de la Memòria (CIP) del Molí d’en Rata. A las 12 del migdia, amb un ambient molt emotiu, hem fet els parlaments davant centenars de veïnes i veïns que no han volgut perdre’s aquesta cita.
Per la meva part he agraït la presència de tothom, especialment de les famílies dels sis ripolletencs i ripolletenques il·lustres que han destacat en les seves professions més enllà de les nostres fronteres locals (Andreu Solà, Gaietà Renom, Josep M. Brull, Lluïsa Sallent, Emma Maleras i Joan Creus). També he agraït la presència a l’acte del senyor Roberto Briche, director general d’ONCE Catalunya, del senyor Joan Antoni Samaranch, president honorífic de “La Caixa” i ex-president del COI, del senyor Esteve León, coordinador de l’àrea de cultura de la Diputació de Barcelona i de Jordi Roca, director dels serveis territorials de cultura de la Generalitat de Catalunya.
Extracte de la meva intervenció:
En un mon cada vegada més globalitzat, hi ha el risc d’una certa estandarització de la cultura. És per això que cada vegada més, els pobles estan interessats en recuperar el seu patrimoni històric, per tal de preservar i fomentar la identitat local. Aquesta ha estat una prioritat del govern que m’honoro en presidir.
El passat divendres, al Teatre-Auditori de Ripollet es va presentar públicament el llibre “Històries compartides” de dos periodistes locals, la María Jesús García i la Sandra Domènech, que versa sobre la immigració a Ripollet dels anys seixanta i noranta. A la dedicatòria que molt amable em van fer diu: Només descobrint el passat, construirem el Ripollet del futur”. Crec que aquesta frase ho diu tot. Justament ara, la voluntat del nostre poble ha de ser més ferm en preservar la seva identitat.
Si fa dos anys vam inaugurar el Molí d’en Rata restaurat, com a símbol d’una època de Ripollet, i del que van representar els molins de farina, després de cartró i paper, avui Ripollet OBRE UNA FINESTRA AL SEU LLEGAT i ho fa amb la inauguració d’aquest magnífic edifici ple de finestres casualment. La pròpia construcció de l’edifici ha estat una tasca formativa per als paletes, electricistes, pintors, fusters o jardiners de les Escoles Taller que han participat en la seva construcció. Encara que el més important lògicament és el seu contingut, enfocat a recuperar, investigar, preservar i difondre el nostre patrimoni local, el de tots.
Només allò que es coneix, s’aprecia i es valora. I tot allò que s’aprecia i es valora el sentim com a nostre. Espero que aquest nou equipament cultural el pugem sentir com a nostre.
Gràcies a la Diputació de Barcelona, a la Generalitat de Catalunya, a tot el personal del Patronat Municipal d’Ocupació, al personal i al Consell d’Administració del Patronat Municipal de Cultura i Joventut, a EMA publicacions per cedir-nos els drets per la exposició sobre la immigració, als sis personatges il·lustres de Ripollet que hi seran a la sala d’exposicions permanent, i a totes les persones que han col·laborat perquè avui hagi estat un dia màgic i inoblidable.
Fotos: ripollet.cat
No hay comentarios:
Publicar un comentario