Vistas de página en total

viernes, 26 de septiembre de 2008

El problema de l’amiant a “Els Matins de TV3”


Aquest matí he participat al programa Els Matins que dirigeix Josep Cuní a TV3, dintre d’un nou espai dedicat al Síndic de Greuges.
Per a aquest primer programa s’ha escollit el tema de l’afectació de l’amiant en aquelles persones que no han estat exposades directament, que anomenem passives. Hem assistit com a convidats al programa, el Síndic de Greuges Sr. Rafael Ribó, dos representants de l’Associació d’afectats per l’amiant, la Mercè i el Leontí Trabalón, un representant de la conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya, i els Ajuntaments de Cerdanyola del Vallès i Ripollet. En nom de l’ajuntament de Ripollet he assistit com a alcalde.
El programa ha girat en torn a un petit reportatge que els passat dimarts es va fer a Cerdanyola, amb entrevistes d’algunes afectades i amb el rerefons de les antigues naus de l’empresa Uralita, i sobretot, a la resolució que el passat mes de juliol va signar el Síndic de Greuges en relació a aquest tema, com a conseqüència de la petició que van realitzar l’any passat des de l’Associació d’afectats de Cerdanyola i Ripollet a aquest organisme. (recomano veure aquesta part del programa, que dura aproximadament 40 minuts. Es pot recuperar a la pàgina web de TV3).
És molt important tota la divulgació que es pugui fer sobre aquesta qüestió des d’un mitjà de comunicació tan potent com és la televisió. És evident, que al marge de les persones que durant anys van estar exposades directament a la inhalació de l’amiant (sobretot els treballadors de la empresa Uralita) i que moltes d’elles han contret alguna infermetat relacionada com pot ser l’asbestosi o el càncer de pulmó, (infermetats reconegudes legalment com a infermetats laborals), hi ha un problema més greu de salut pública que afecta a totes les persones, que tot i no estar en contacte amb el material perillós, han patit o pateixen aquestes infermetats. Aquests malalts passius, a més de patir la infermetat moltes vegades en solitari, s’han vist despreciats per les autoritats sanitàries, ja que mai s’ha reconegut oficialment la seva infermetat.
És en aquest sentit que l’objectiu d’aquesta Associació ha estat i està aconseguir que les administracions competents reconeguin d’una vegada la implicació de l’amiant en la seva infermetat, que s’aconsegueixi una declaració d’invalidesa per a aquestes persones i finalment, que es demanin responsabilitats a l’empresa Uralita que, sabent el perill que corrien els seus treballadors, ho va permetre durant quasi quaranta anys. Amb les 48 demandes interposades davant la justícia per part de l’Associació el passat mes de juliol, s’inicia un camí llarg però esperançador.
Ja he manifestat en més d’una ocasió el suport de l’Ajuntament de Ripollet a aquesta Associació, i si avui, amb les meves intervencions al programa he aconseguit ajudar-los una mica, em sentiria satisfet.
A Ripollet i Cerdanyola hi ha una sensibilitat especial envers aquest tema, perquè han estat moltes les famílies que ho han patit directament. Des de l’Ajuntament seguim el protocol per a desfer-se del material de fibrociment (uralita) d’una manera molt estricta, tant en les obres públiques com privades. A partir de l’any que ve, el nostre poble comptarà amb una deixalleria especial, per a tots aquells particulars que s’hagin de desfer d’aquest material. Ara caldrà un pas més, i tal i com recomana Síndic, amb l’ajuda del govern de la Generalitat, conjuntament amb els ajuntaments, haurem de fer un inventari de tots aquells espais que s’hagin de controlar, per tal d’eliminar-los.
Per acabar, lamentar que el president de l’Associació, l’amic Salvador Mañosa no hagi pogut assistir al programa, ja que es troba hospitalitzat des de fa més d’un mes. Espero, al menys, que hagi pogut veure el programa.

No hay comentarios: