El passat dimecres dia 17 vaig tenir l’oportunitat d’assistir com a membre de
En aquesta mateixa línia, la setmana passada, es va fer pública la Declaració de
Com veieu, el tema del finançament local està de plena actualitat, no solament perquè ara és el moment d’abordar aquest debat, sinó perquè la situació financera dels Ajuntaments amb la crisi actual, encara ho fa més evident.
I és que, és urgent que, al marge de la negociació per al finançament de les Comunitats Autònomes, es defineixi un nou marc de finançaments per als Ajuntaments, adaptat a les noves realitats i als serveis que veritablement els Ajuntaments ofereixen.
I és que en aquesta doble negociació (Ajuntaments/Comunitats Autònomes), els Ajuntaments hem acordat que, al marge del possible retard en assolir un acord just, volem un bon acord de finançament per al nostre govern autonòmic, com a base per a un bon acord posterior entre la Generalitat i els Ajuntaments en el desplegament del nou Estatut. Per tant, donem ple suport al procés de negociació que s’està portant a terme entre el govern de l’Estat i el de la Generalitat.
Però la situació financera dels Ajuntaments necessita, a més, gestos per part del govern de l’Estat, en la línia de facilitar el normal funcionament dels serveis i sobretot, de les inversions. I és aquí on, hem demanat l’ajuda del Conseller Castells, perquè faci també pressió al govern central. Aquesta ajuda ha estat compromesa.
Què demanem?
1) Flexibilitzar la Llei d’estabilitat pressupostària, per permetre als Ajuntaments que no han assolit la seva capacitat d’endeutament, que puguin incrementar-la per tal de fer inversió, que generi llocs de treball i reactivi la economia. És del tot injust, que aquells que han portat uns comptes acurats, ara ho tinguin pitjor per endeutar-se que aquells que han estirat més el braç que la màniga.
2) Crear un fons amb l’IVA que generen les inversions dels Ajuntaments, per tal que retornin als mateixos, amb l’acord de utilitzar-los a fer més inversió. Hi ha estudis que diuen que podrien estar parlant de més de 300 milions d’euros.
3) No acceptar per part dels Ajuntaments, més transferències de serveis que no vagin acompanyats del 100% del finançament, és a dir, del cost real del servei. Estem tips de assumir despeses que no ens corresponen. Vagin dos exemples per endavant: la construcció i manteniment d’escoles-bressol i la famosa llei de la dependència, que al final, una part important recau injustament sobre les finances locals.
4) Agilitzar la constitució de grups de treball mixtes (Generalitat-Municipis)que vagin avançant feina, de cara al desplegament del nou Estatut, en matèria de finançament local.
Aquesta és la realitat, aquest és el debat en el qual el municipalisme català està immers, i aquestes són les nostres exigències. Espero que no se’ns escapi el tren aquesta vegada. Seria nefast.
No hay comentarios:
Publicar un comentario