Vistas de página en total

viernes, 11 de abril de 2008

Declaració Institucional dels alcaldes metropolitans sobre la sequera


A l’Assemblea d’ahir de l’Entitat del Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (EMA) es va aprovar amb el vot favorable dels quatre partits que integren el govern (PSC, ICV, CiU, ERC) una Declaració Institucional sobre la situació de sequera i l’abastament de l’aigua a l’Àrea Metropolitana.

Aquesta declaració té com a objectiu posar de manifest la preocupació dels alcaldes en relació a aquest tema i demanar una solució immediata als problemes actuals i que ens podem trobar als propers mesos si no plou, i per altra banda estudiar la solució més idònia a mig i llarg termini per tal que aquesta situació no es torni a repetir i tinguem garantit un servei de primera necessitat com és l’ús de l’aigua.

Pel seu interès, a continuació reprodueixo el text íntegre de la declaració.

També recomano llegir l’article de Miquel Iceta http://www.iceta.org/blog.htm en relació a aquest tema que va publicar ahir al seu bloc. Molt interessant.

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL SOBRE LA SITUACIÓ DE SEQUERA I L’ABASTAMENT DE L’AIGUA A L’ÀREA METROPOLITANA

L’Entitat del Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (EMA) davant de la greu situació de sequera, la pitjor dels darrers 60 anys, que afecta més de 5.000.000 de catalans i catalanes, la meitat de les quals viuen als 33 municipis metropolitans, MANIFESTA:

- Que el dret a l’aigua és un dret de tots els ciutadans, també dels ciutadans dels municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona.

- Que els ciutadans de l’àrea metropolitana han donat mostres sobrades d’un comportament exemplar fent un consum responsable de l’aigua potable i assolint xifres de consum que se situen entre les més baixes d’Europa.

- Que des que el govern de Catalunya ha decretat l’estat de sequera, els usuaris domèstics metropolitans han extremat encara més la seva responsabilitat i han continuat rebaixant el consum fins arribar als 109 litres/habitant/dia actuals de mitjana. Aquest fet ha permès que, conjuntament amb les inversions d’urgència realitzades pel govern de Catalunya, malgrat la falta de precipitacions, la Generalitat de Catalunya hagi pogut endarrerir l’entrada en vigor de la fase d’emergència.

- Que els ajuntaments metropolitans treballem activament en la lluita contra les conseqüències de la sequera aplicant els Decrets de la Generalitat, posant en marxa els plans de contingència oportuns i fent un ús racional de l’aigua potable en equipaments i espais públics. Alhora, i en el marc de l’EMA, els ajuntaments metropolitans estem vetllant per la diversificació de fonts d’abastiment tals com l’ús de l’aigua dels aqüífers i la reutilització de les aigües regenerades a les depuradores metropolitanes, entre altres.

- Que considerem de suma importància establir i enfortir noves aliances territorials per superar qualsevol episodi de conflicte que no beneficiï els interessos del país, creiem que el precedent creat per “la declaració de Vallbona”, on es contempla una nova cultura de l’ús de l’aigua en el sector del regadiu i l’expressió de la solidaritat entre territoris i els fluxos econòmics que se’n poden derivar per incrementar el benestar de les persones, caldrà contemplar la col·laboració entre els diferents territoris del país per afrontar la crítica situació actual.

- Que d’altra banda, i a través de l’EMA, els ajuntaments metropolitans s’han dotat d’instruments per poder sancionar els comportaments i usos de l’aigua que, encara que minoritaris, siguin contraris al que estableixi el govern català en cada moment i per tant garantir que l’aigua només es destinarà als usos prioritaris.

No hay comentarios: