Vistas de página en total

miércoles, 10 de octubre de 2007

Demòcrates antidemocràtics

A vegades, l’obsessió de portar el concepte democràcia fins al límit, pot propiciar plantejaments antidemocràtics.

Això és el que ha passat a Ripollet amb la proposta feta pel Col·lectiu Obrer i Popular (COP) recolzada pel PP, en relació a la composició del Consell d’Administració del Patronat Municipal de Comunicació. Al darrer Ple, i als mitjans de comunicació locals, hem sentit i llegit alguns comentaris realitzats per membres d’aquest col·lectiu en la línia de: “per tal d’afavorir uns mitjans més transparents...”, “un Consell antidemocràtic...” etc.

Aquests comentaris han sorgit pel fet de la nova composició del Consell, després de les darreres eleccions municipals, tal i com preveuen els seus Estatuts, aprovats justament fa uns mesos. Aquesta composició estableix que hi formaran part un representant de cada grup polític amb representació a l’Ajuntament (amb un mínim de cinc) i cinc membres representants de la societat civil (AV, Entitats Culturals, Esportives, Unió de Botiguers, etc.). El cas és que en aquests moments, a l’Ajuntament només hi ha quatre grups polítics amb representació, per tant, un d’ells ha de tenir més representació que els altres, i son els propis Estatuts qui determinen que en aquestes circumstàncies, ha de ser el grup majoritari.

I és aquí on sorgeix la polèmica propiciada pel COP. Ells volen que aquesta representació recaigui en un regidor del govern dos anys i en un de l’oposició els altres dos.

Per poder entendre que aquesta proposta no té cap sentit, i a més, és totalment antidemocràtica, cal aclarir el següent:

1) La filosofia dels patronats (a Ripollet hi han quatre) és la de descentralitzar la gestió d’àrees concretes per tal d’agilitzar la seva gestió i sobretot, donar participació als agents, no polítics, de fora de l’ajuntament, amb una intenció clara de propiciar la participació ciutadana, encara que sigui a través de les entitats del poble.

2) La representació política en els patronats no es correspon a la representació política a l’Ajuntament. És a dir, el PSC , que és la força majoritària a l’Ajuntament, té la mateixa representació als patronats que altres grups amb una representació inferior (la meitat o un terç). Això vol dir que cada regidor representant té un vot, al marge de la representativitat real a l’Ajuntament. Per tant, aquesta decisió ja afavoreix sense dubte, la representació dels grups minoritaris.

3) Per altra banda, el vot dels cinc representants de la societat civil també tenen el mateix valor. Per tant, és obvi, que la composició dels patronats no es fa pensant en que la majoria legítima del govern municipal (amb majoria absoluta) disposi en el Consell d’aquesta majoria, ja que de deu membres, el govern només disposa de tres.

Aleshores, perquè es parla de “govern antidemocràtic” o de que “el PSC aconsegueix la majoria al Consell”? Això és enganyar i confondre a la gent.

Què pretenen aquests del COP, que els grups minoritaris disposin del doble de representació que el grup majoritari?. Així entenen ells la democràcia?.

No es tracta de treure pit, però dubto que hi hagi molts Ajuntaments amb actituds tan obertes i participatives com el nostre, i a sobre, hem de tolerar comentaris que ens acusen d’antidemòcrates per part d’algunes persones que ni tan sols creuen en el nostre sistema democràtic.

7 comentarios:

Alberto Castro dijo...

Pues si, querido amigo Juan. Como bien dices, los hay que practican la máxima de "haz lo que yo diga, pero no lo que yo haga".
Por lo que parece, un proceso de elección de candidatos para representar a las diferentes entidades, no es suficientemente "democrático" y puede ser criticado y menospreciado impunemente. Del mismo modo las normas, leyes acuerdos o estatutos, no son mas que papel mojado, aunque supongan el fruto de un trabajo y de un acuerdo entre las partes implicadas.
Seguramente, el sistema "asambleario" es mucho más democrático, más representativo y más "progre", aunque la historia demuestre que no hay nada mas facil de manpular que las asambleas (sobre todo si asisten cuatro gatos y algunos familiares de los asistentes).
Dejemonos de zarandajas. Los que deciden que tipo de democracia quieren son los ciudadanos y ciudadanas que ejercen su derecho al voto y nombran a sus representates (aunque eso suponga que las minorías estén en minoría).

Anónimo dijo...

Home Albert, entre poc i massa, no? El tema dels Patronats ja sabem com funciona, mestres, i a cop de vot ho solucionen tot, vostès. Espero que si algun dia el vot els hi és un xic menys favorable (nada es para siempre) no s'ho prenguin tant malament com els de la Calle Génova, que mira'ls si estan sonats i afectats. I suposo també que segons la teoria del vot, vostès deuen pensar que Artur Mas hauria de ser President de la Cheneralitat. I suposo també que quan fan assamblees al PSC (perquè en fan, almenys per triar la llista, no?) no les manipulen. Crec que el senyor Sepúlveda estaria una mica en desacord, però bé... què hi farem.

Per altra banda, els animo a animar al jove Marcos, que té el blog una mica deixadet.

Felicito al senyor Castro, té un bon assortiment de musiqueta guapa. Me la poso de fons quan treballo.

Democracy we deliver, deien des del Pentagon quan bombardejaven Irak. Democràcia, democràcia... ben bé no ho era.

A cuidar-se i tanquin les finestres, que arribar el fred i la pudor...

Anónimo dijo...

HOLA JUAN:
BUENAS TARDES;
QUE OPINAS SOBRE LA CELEBRACIÓN DEL 12 DE OCTUBRE,Y LO QUE OPINA EL C.O.P. AL RESPECTO?
SALUDOS CORDIALES.

Juan Parralejo dijo...

Yo no sé lo que opina el COP al respecto. Deberías preguntárselo a ellos.
No sé si el 12 de octubre es el día más afortunado o no de celebrar la fiesta nacional de España. En cualquier caso, es el día que suscitó más consenso cuando así se decidió, y por tanto, institucionalmente hay que respetarlo. A nivel particular, cada cual puede sentir más o menos identificación, como pasa con tantas fiestas religiosas que tenemos en este país, que todos asumimos, al margen de nuestras creeencias religiosas.
Todas las naciones tienen un día de celebración, y además, en España cada comunidad autónoma tiene otro para celebrar el día de la comunidad. En el caso de Catalunya, el 11 de setembre Diada Nacional de Catalunya.

Anónimo dijo...

HOLA DE NUEVO.
ME INTERESARÍA SABER,QUE CAPACIDAD TIENE EL AYUNTAMIENTO,Y QUE PROTOCOLO SE SIGUE,PARA INTENTAR CAMBIAR EL NOMBRE A CIERTAS CALLES DEL PUEBLO,COMO CREO QUE INTENTABA EL C.O.P.HACE ALGUNOS MESES,O ME LO PARECIO.
SALUDOS CORDIALES.

Juan Parralejo dijo...

En estos momentos estamos elaborando un reglamento de honores y distinciones, que será aprobado próximamente (Todos los grupos políticos ya tienen un borrador).
La propuesta de este reglamento recoge que será una comisión quien propondrá al ayuntamiento todo lo referente a honores y distinciones, entre las que se encuentra los nombres de calles, plazas y espacios públicos en general, así como el cambio si fuera el caso.
La composición de esta comisión es lo que hemos de acordar, aunque todo apunta que será una comisión integrada por representantes políticos y de la sociedad civil de Ripollet.

Anónimo dijo...

Admirado Juan:


¿Tal cosa querra decir que se podran retirar nombres de calles y ser sustituidos por otros?

¿Con este reglamento se politizaran mas los nombres de nuestras calles?