Vistas de página en total

domingo, 19 de abril de 2009

19 d'abril, dia del municipi


Declaració del Dia del Municipi 2009

Els municipis democràtics celebrem el nostre trentè aniversari. En aquests 30 anys hem transformat completament els pobles i ciutats, dotant-los dels serveis necessaris i convertint-los en els espais comuns i de convivència que avui compartim. Tant els que van assumir la responsabilitat de la gestió municipal aquell 1979, com els que ho hem anat fent al llarg d’aquests 30 anys ho hem fet des de la vocació de servei públic i construint, de manera conjunta, l’administració més propera als ciutadans i ciutadanes. Tinguéssim o no les competències, els ajuntaments portem tres dècades fent front a les necessitats i demandes canviants de la ciutadania.

És en aquest context que, aprofitant una data tan assenyalada com el 30è aniversari de la democràcia local, els ajuntaments volem retre homenatge a aquells primers electes del 1979. Volem reconèixer la tasca desenvolupada per tots i totes els que van constituir els primers consistoris en un moment històric tan complicat com el que s’obria, construint des de zero el que han estat les bases per a tota la feina posterior.

Però no podem limitar-nos a celebrar aquests 30 anys d’Ajuntaments després de la instauració de la democràcia. Encara queda molt per fer i molt per avançar. Establir les bases d’un nou model de finançament local és la nostra prioritat.

Per això, demanem que un cop que la Generalitat tingui aprovat i consensuat un finançament just i suficient per a Catalunya, s’iniciï el procés de diàleg i aprovació d’un nou model de finançament per als ajuntaments. No podem obviar el fet que en 30 anys de democràcia local els ajuntaments no hem viscut ni una sola revisió del nostre sistema de finançament.

Hem avançat gràcies a un nou Estatut que ens reconeix per primera vegada competències pròpies. Però aquestes competències comporten unes obligacions que tot sovint no podem assumir per manca de recursos. Reivindiquem, doncs, l’aprovació de la Llei de finances locals de Catalunya en el marc de la garantia de suficiència de recursos i autonomia local. Perquè els ajuntaments som els principals garants de la cohesió social i hem de tenir els recursos justos i suficients per continuar desenvolupant aquesta funció, especialment en un moment de crisi econòmica globalitzada. Afrontem aquests reptes i objectius amb la convicció que les administracions de l’Estat i la Generalitat tenen la voluntat de treballar coordinadament per l’autonomia del món local.

Aquest 19 d’abril, Dia del Municipi, el món local manifesta la ferma voluntat de continuar treballant per la cohesió social dels nostres municipis, per la millora continuada dels nostres pobles i ciutats i per acordar un nou model de finançament local que permeti augmentar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes.

No hay comentarios: