Vistas de página en total

domingo, 22 de abril de 2012

El PSC, un partit municipalista

 

Ahir es va celebrar a Sant Joan Despí una convenció municipalista del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) a la qual vaig participar juntament amb els regidors i regidores del PSC a Ripollet. L’acte, que va durar tot el matí, va girar entorn a la presentació del programa municipalista del PSC per aquest mandat i la intervenció de dirigents del partit i de persones representatives de la societat civil.
Un acte innovador, obert i de reflexió política on es  va destacar l’aportació i la feina feta pel socialisme català als Ajuntaments, però sobretot, una mirada al futur, amb optimisme i esperança.
El PSC sempre ha estat un partit eminentment municipalista, arrelat al territori, a prop de la gent i dels seus problemes. Un esperit que hem de potenciar per recuperar la força que hem perdut a les darreres eleccions.
La Secretaria de Política Municipal, que dirigeix Manuel Bustos, va ser l’encarregada d’organitzar la jornada, que va ser tot un èxit d’assistència d’alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores de tot Catalunya.
Pere Navarro, el nostre Primer Secretari va dir, entre d’altres coses que “el model de la dreta a Espanya i Catalunya és el d’una societat de dues velocitats, en què uns se’n surten i els altres queden al marge”
Gaspar Zarrias, Secretario de Ciudades y Política Municipal del PSOE va dir que “Nunca un gobierno hizo tanto daño a tanta gente en tan poco tiempo” como ha hecho el Partido Popular en estos poco más de tres meses de gobierno.
Dani Fernández, Secretari d’Organització del PSC va dir que el Partit Popular està aprofitant la crisi per canviar el nostre model de societat, atacant els quatre pilars del Estat del Benestar (Eduació, Sanitat, Pensions i Dependència), eliminant drets laborals dels treballadors amb la reforma laboral, amb una política involutiva en quan a l’estat de les autonomies, desqualificant la gestió municipal, tornant a uns mitjans de comunicació polititzats i dirigits pel govern o criminalitzant les mobilitzacions ciutadanes per reduir les nostres llibertats.
Altres persones que van intervenir:
Àngels Guiteras, Presidenta de la Taula del Tercer Sector de Catalunya
Josep marquès, President de Creu Roja de Catalunya
Miquel Martínez, pedagog i exvicerector de a UB
Sebas Barranco, metge i expert en salut pública
Josep González, President de PIMEC
Gervasio Deferr, bicampió olímpic de gimnàstica artística
Abel Folk, actor de teatre
Tots ells van donar una visió del que està passant des de la seva perspectiva professional o acadèmica.
Per últim, el Secretari d’Acció Política del PSC Antonio Balmón, va fer un discurs, barrejant autocrítica i esperança en el futur. Ens va dir que la gent, abans ens veia com ells i ara no. Alguna cosa no hem fet be. Hem de recuperar la frescor en el discurs i hem de modificar les nostres conductes en la relació amb la gent, per estar a prop d’ells i dels seus problemes.



Declaració pública dels i les electes del PSC-PM a la Jornada de política municipal
Estem vivint un moment difícil, un moment d’incerteses per a tots i totes, viscuts de forma especialment difícil des dels municipis.
Els ciutadans i les ciutadanes acudeixen als ajuntaments amb noves necessitats i noves problemàtiques. I hem de donar noves respostes i solucions. Sovint amb carència de competències i finançament per a fer-hi front.
El moment excepcional que vivim i que s’està agreujant amb les decisions equivocades per part dels Govern de la Generalitat de Catalunya i del Govern d’Espanya que estan comprometent l’autonomia local, el normal progrés de la gestió municipal i el manteniment del nostre preuat Estat del Benestar.
Els governs locals socialistes estem gestionant amb responsabilitat el nou panorama. Ho estem fent amb el compromís dels nostres electes i amb la dedicació i professionalitat dels treballadors i treballadores públics. Però no per això deixarem de reivindicar l’escenari just i desitjable per continuar fent dels nostres municipis espais d’oportunitats, de convivència, de progrés i de justícia social.
En l’àmbit econòmic els ajuntaments de Catalunya hem arribat a una situació financera límit. L’estat de les finances locals, històricament precària, s’ha vist agreujada per diferents factors.
La manca d’ingressos propis, el descens generalitzat de l’activitat econòmica i la disminució de les transferències de recursos al ajuntaments per part de l’Estat i la Generalitat estan portant els ajuntaments a l’ofegament econòmic. A més, les mesures aprovades pels diferents governs no només no milloren aquesta situació financera, sinó que limiten l’autonomia local. Els plans d’ajustament impulsats des del Govern de l’Estat o des del Govern de la Generalitat incideixen directament en el territori, incideixen directament en la capacitat de govern dels ajuntaments, i per tant en la qualitat de vida dels ciutadans i les ciutadanes. Les retallades en serveis com l’educació, la salut, els serveis socials i d’ocupació comprometen directament la cohesió en els municipis.
Els serveis locals d’ocupació i promoció econòmica han contribuït a la generació d’empreses i llocs de treball arrelats al territori, han generat oportunitats d’ocupació directa amb programes de formació-ocupació i han col·laborat directament en la formació per a l’ocupació de molt treballadors i treballadores. Els municipis han estat protagonistes del desenvolupament local i de la transformació i manteniment del teixit productiu al territori. Aquesta capacitat d’actuació i transformació també està ara compromesa amb l’asfíxia econòmica a la que estan sotmesos.
El debat econòmic s’ha traslladat a l’àmbit local, acusant injustament els municipis d’uns excessos en la gestió que no són fidels a la realitat. La Generalitat ha de pagar el seu deute, responsabilitzar-se d’allò que està compromès, perquè són recursos assignats a serveis prestats. La Generalitat ha d’actuar amb lleialtat envers els ajuntaments, i ho ha de fer amb transparència i evitant qualsevol desequilibri en el territori.
En l’àmbit de l’organització pública, s’ha obert el debat al voltant de la simplificació administrativa, associant aprimament amb millora econòmica. Des del Partit dels Socialistes de Catalunya no defugim cap debat, i estem disposats a iniciar un debat responsable, serè i documentat sobre l’evolució i reajustament dels organismes públics i els diferents nivells d’administració.
Si cal posar a debat i en discussió les atribucions, pressupostos, competències, funcionament intern i representació pública d’ajuntaments i consells comarcals, estem disposats a fer-ho. Sempre que les noves solucions siguin fetes des d’una òptica de servei públic. Aprimar no és equivalent a ser més eficaços. Cal racionalitzar, i optimitzar. Evitar duplicitats i classificar la gestió i la prestació de recursos.
S’ha de reduir el dèficit, però l’objectiu primer és donar servei als ciutadans i ciutadanes, i no podem menysprear la tasca duta a terme fins ara en aquest sentit. Existeixen línies vermelles que el PSC no està disposat a traspassar.
Creiem en l’organització pública, en l’estat del benestar, en els serveis que són drets de ciutadania, i en l’accés universal a drets bàsics com l’educació, la salut, els serveis socials, els d’ocupació i la cultura. Hem de gestionar amb més intel·ligència i optimitzant els recursos existents, i sobretot fent partícips els ciutadans de la gestió i el manteniment d’allò que és de tots, però sense renunciar a donar accés en igualtat d’oportunitats a tots i totes.
El debat de l’aprimament de l’administració ha arribat fins al plantejament de la supressió de municipis. Creiem que darrera d’aquestes afirmacions s’hi amaga un enorme desconeixement del món local i de la tasca que duen a terme els municipis i que contribueix, de forma irresponsable, al descrèdit i culpabilització constant de la política i la conseqüent penalització dels serveis públics.
El PSC no donarà suport, de cap de les maneres, a aquesta campanya.
Som i serem responsables. Defensem i posem en valor la tasca inestimable i sovint infravalorada de les persones electes locals dels petits municipis. Defensem i reivindiquem la dedicació, la passió i el compromís amb què els electes locals van més enllà de les seves atribucions en la defensa dels interessos del seu poble o vila. Ens oposem, frontalment, a la supressió de municipis. Cal posar en valor la solidaritat, la cooperació i el treball en xarxa. Valors que poden ajudar a gestionar de forma intel·ligent i sensible, mantenint el nivell de compromís del món local amb els veïns i veïnes. La solució es troba en la mancomunació de serveis, i segurament l’evolució de nivells de l’administració com els consells comarcals en òrgans de gestió tècnics dirigits políticament des del consell d’alcaldes.
La gestió ha de ser àgil, eficient i eficaç i ha d’estar al servei dels ciutadans. Des del PSC proposem treballar intensament en els àmbits indefugibles de compromís del món local. Responem a les nostres obligacions complint amb les competències locals, però creiem que governar el municipi és quelcom més. Governar és prendre partit i defensar la plenitud i dignitat de la vida de les persones. Per això defensem, en l’àmbit local, la garantia dels serveis socials bàsics, de la salut, d’accés a l’habitatge, a l’educació i a l’oferta d’ocupació, per arribar a donar accés en igualtat a la cultura o a l’esport.
La política local ha de recuperar la centralitat que ocupava. És la nostra responsabilitat recuperar el carrer, les opinions de la gent, la proximitat. Tenim un projecte i una idea de país que volem i podem dur a la pràctica. I aquest canvi l’hem d’iniciar nosaltres. Ha de partir del món local. Aquest és camí que hem de recórrer, de baix a dalt.
Per això no podem defugir els debats que hi ha al carrer, perquè són les autèntiques preocupacions dels nostres conciutadans, i esperen que les resolguem. El món local viu la transformació de la societat en directe, segon a segon, i des del PSC hi volem donar les respostes.
La convivència entre diferents cultures, els fenòmens migratoris, la destrucció de llocs de treball, l’accés a l’habitatge, les noves realitats familiars, la creixent exclusió social, la seguretat al carrer, el civisme... són en aquest moment com fulls en blanc on el ciutadà espera llegir-ne la resposta.
Evitar el debat porta a la primera línia de la política formacions polítiques instal·lades en la demagògia, la intolerància i fins i tot la incitació a la violència. És hora de reivindicar la política, el paper que la política ha tingut al llarg de la història en la configuració de la identitat. La ideologia no ha mort, tot no és relatiu ni tot és indiferent, la política no és un problema, és part de la solució, és hora de defensar les virtuts del nostre sistema.
I des del món local, des del projecte socialista municipal hem d’iniciar una revolució positiva que ha de retornar a la política local la dignitat que durant dècades ha fet dels alcaldes i les alcaldesses, dels regidors i les regidores interlocutors directes de la ciutadania.
Per això també hem d’impulsar un gran acord de totes les forces polítiques democràtiques.
Un acord de responsabilitat política i de compromís amb la democràcia per impedir que aquelles formacions polítiques que basen el seu discurs en el populisme demagògic que posa en perill els valors de la democràcia i port a trencar la cohesió social no puguin accedir als governs municipals.
A les darreres eleccions municipals la ciutadania ens va enviar un missatge crític a molts pobles i ciutats. Tot i això, dos milions i mig de ciutadans van decidir tenir un alcalde o alcaldessa socialista. Ciutadans i ciutadanes als que no podem ni volem fallar. Ells són els que ens han d’inspirar, ells i elles són la nostra font d’energia que ens fa aixecar-nos cada matí per treballar per les seves necessitats i són els seus somnis trencats els que ens fan perdre el son a la nit. Som la seva esperança!

No hay comentarios: