Vistas de página en total

jueves, 6 de septiembre de 2012

Els municipis també som Catalunya



Aquest matí, els alcaldes, alcaldesses i portaveus del PSC als diferents Ajuntaments del Vallès Occidental ens hem reunit a la Universitat Autònoma de Barcelona per consensuar i signar un escrit adreçat al President de la Generalitat Artur Mas.

Falten cinc dies per a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya i els municipis volem alçar la nostra veu per reivindicar el nostre paper en la construcció de Catalunya. Estem a favor d’una millora en el finançament de Catalunya i del concert econòmic, però al mateix temps volem que aquesta mateixa responsabilitat i lleialtat s’apliqui des del Govern de la Generalitat vers els Ajuntaments. Tots som govern.


CARTA OBERTA D’ALCALDES I ALCALDESSES I PORTAVEUS DEL GRUP MUNICIPALAL PRESIDENT DEL PSC VALLÈS OCCIDENTAL AL PRESIDENT DE LA GENERALITAT.

Molt Honorable President,

Els alcaldes i alcaldesses i portaveus del grup municipal del PSC Vallès Occidental que signem la present carta, creiem que la Diada Nacional de Catalunya ha de ser també un moment de reivindicació i posada en valor de les administracions locals, per a les quals reclamem també l’atenció de la més alta magistratura del país, especialment important i transcendent en aquests moments de crisi i incerteses.

Durant els més de trenta anys de democràcia local, els ajuntaments, -sovint amb més enginy que finançament- hem creat una extensa xarxa de serveis de proximitat, base sobre la que se sustenta el model de cohesió social i convivència del nostre país. Catalunya no seria el que és avui sense la feina ingent que s’ha dut a terme des de les corporacions locals. I el que és encara més important, el seu futur com a nació –sigui quina hagi de ser la forma que adopti com a conseqüència de la decisió del poble i les seves institucions democràtiques- no reeixirà sense uns ajuntaments democràticament i econòmicament forts.

Els electes locals no disposem de totes les competències sobre la vida pública dels nostres pobles i ciutats, però som la primera porta a la que es dirigeix un veí quan té qualsevol tipus de problema amb els centres educatius públics, amb els centres d’atenció primària, amb el transport públic, amb temes relacionats amb el medi ambient, amb l’atenció i l’ajuda a persones dependents, amb la cerca activa de feina, amb la formació per a l’ocupació o amb la posada en marxa d’un negoci o empresa... Som els ajuntaments els que afrontem el repte, sigui o no de la nostra competència, tinguem o no els recursos suficients i necessaris per afrontar-ho.

La vida dels catalans i les catalanes, Molt Honorable President, transcorre i es desenvolupa als carrers, les places, les escoles, els instituts, els pavellons, els centres cívics, les llars d’infants, els centres sanitaris, les residències d’avis, les botigues, les indústries, etc., i és lògicament en aquests espais col·lectius on la convivència pot créixer o deteriorar-se, cosa que depèn, en gran mesura, dels recursos econòmics i humans que es destinin a aquestes finalitats.

Si en èpoques de bonança els ajuntaments hem estat claus en el desenvolupament i el progrés del nostre país, en aquests anys de crisi severa esdevenim el principal aixopluc de les persones que més l’estan patint.

Hem gestionat i seguim gestionant amb responsabilitat. Els ajuntaments som pioners, dins l’administració pública, del treball en xarxa, compartint recursos, mancomunant serveis, innovant amb formules de concertació público-privades, sempre amb l’objectiu de fer créixer l’equitat i assolir la major cota possible pel que fa la igualtat d’oportunitats, especialment pels més desfavorits.

Per això és profundament injust, per fal·laç, que des de determinades instàncies públiques i privades es culpi els ajuntaments d’haver malbaratat recursos públics. I ho és, no només perquè els ajuntaments som les administracions amb menys deute (de fet no se’ns permet tenir dèficit), sinó perquè amb les inversions de cada municipi hem transformat Catalunya en un lloc millor on viure.

De la mateixa manera que exigim a l’Estat el pacte fiscal just i equitatiu que Catalunya mereix, ha arribat també l’hora, vista la situació i el rol clau que juguem els ajuntaments, d’exigir també –i amb la mateixa força i convicció- un NOU MODEL DE FINANÇAMENT LOCAL que garanteixi que les corporacions locals podrem continuar prestant serveis essencials als ciutadans i les ciutadanes.


Els ajuntaments som també una peça fonamental de l’estructura democràtica del nostre país. Trenta tres anys després d’haver recuperat la democràcia local no ens podem permetre el luxe de no defensar-la amb ungles i dents d’ocurrències frívoles i demagògiques com la de disminuir un 30% la representativitat en els plens municipals, doncs no només no reduirà despeses (la immensa majoria de regidors/es no cobren per la seva feina o cobren molt poc) sinó que cercenarà greument la pluralitat democràtica de pobles i ciutats.

És per tot això que els alcaldes i alcaldesses i portaveus del grup municipal del PSC Vallès Occidental que signem aquesta carta oberta, afirmem amb rotunditat que:

1.       Volem i necessitem una Generalitat de Catalunya que cregui en els ajuntaments i que ens vegi i ens tracti com un element vertebrador del país. Els ajuntaments també som Generalitat i Catalunya es construeix des de la seva base territorial que son els municipis.

2.       Volem i necessitem una Generalitat de Catalunya que confiï en la capacitat i provada experiència de les corporacions locals per prestar serveis de proximitat que garantint l’equitat, generin alhora igualtat d’oportunitats i noves fonts de riquesa pel país.

3.       Volem i necessitem una Generalitat de Catalunya que es comprometi a dotar les administracions locals d’un sistema de finançament just i equitatiu (Model de Finançament Local) amb el que es puguin garantir els serveis essencials que eviten l’exclusió i l’esclat social en època de severa crisi econòmica.

4.       Volem i necessitem una Generalitat de Catalunya que es comprometi de manera inequívoca amb la democràcia local i que lluiti colze a colze amb els alcaldes i les entitats municipalistes del país contra l’atac que suposa reduir les competències municipals.

5.       Volem i necessitem una Generalitat de Catalunya lleial amb els ajuntaments, que compleixi amb les obligacions adquirides i solidària amb els seus problemes. Els problemes dels municipis són els problemes reals del país, i deixar-los sense solució contribueix a generar major desafecció dels ciutadans en els seves institucions i desesperança en el futur.

De la mateixa manera que nosaltres no hem deixat ni deixarem sols els ciutadans i les ciutadanes dels nostres pobles i ciutats, i menys encara els més desfavorits, demanem al President de la Generalitat que compti amb els ajuntaments perquè, sense ells, mai serà possible aquesta Catalunya rica i plena que tots anhelem.


Cerdanyola del Vallès, 6 de setembre de 2012.

No hay comentarios: