Vistas de página en total

lunes, 18 de marzo de 2013

Federalisme i dret a decidir


Interessant article publicat ahir a El Periódico por Miquel Iceta.



El “dret a decidir”, entès com a figura jurídica reconeguda en el Dret internacional, no existeix. No hi ha cap Tribunal davant del qual reclamar l’exercici d’aquest dret. El “dret a decidir” busca fer prevaldre el principi democràtic en els casos en que el “dret d’autodeterminació”, aquest sí reconegut internacionalment, no és aplicable segons els criteris establerts per Nacions Unides.

Habitualment s’utilitza l’expressió “dret a decidir” com a sinònim de “referèndum sobre la independència”, com si la única decisió possible sobre les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya fos la de separar-se o seguir junts, com si no hi haguessin d’altres possibilitats de relació. Des del meu punt de vista, és obvi que pronunciar-se en referèndum sobre una reforma estatutària o constitucional seria també una forma d’exercir el “dret a decidir”.

En tot cas, per tal que la ciutadania de Catalunya pugui pronunciar-se sobre el futur de les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya tant sols hi ha un camí: el camí de la negociació i el pacte entre les institucions catalanes i espanyoles.

En efecte, el sentit comú i fet que Espanya és un Estat de dret, membre de la Unió Europea, que reconeix l’existència de nacionalitats i el dret a l’autonomia de les Comunitats Autònomes, obliga a descartar qualsevol decisió unilateral o il·legal. Sols cal recordar la recent resposta oficial de la Casa Blanca a la “petició de suport al poble de Catalunya en el seu esforç de decidir el seu propi futur” que cito literalment: “Els Estats Units reconeixen la cultura única i les tradicions de la regió catalana, però considera que l’estatus de Catalunya és una qüestió interna espanyola. Estem segurs que el Govern i el poble espanyol resoldran aquesta qüestió d’acord amb les seves lleis i Constitució”.

Per això és tan important que el Parlament de Catalunya aprovés dimecres amb 104 vots favorables, una resolució presentada per Pere Navarro (i que abans havia estat presentada al Congrés dels Diputats per CiU) que deia: “El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a iniciar un diàleg amb el Govern de l’Estat, per tal de possibilitar la celebració d’una consulta a la ciutadania catalana per decidir sobre el seu futur”.

Difícil i llarg com és, aquest és l’únic camí per poder exercir el dret a decidir, un camí radicalment diferent a l’assenyalat per la declaració unilateral de sobirania també aprovada pel Parlament però amb menys suport, que deia: “El poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà”. No es pot iniciar una negociació prefigurant el resultat d’una decisió que correspon exclusivament a la ciutadania. Confio que ningú caurà en l’error d’abandonar el camí de la legalitat, el diàleg i la negociació, perquè això faria del tot inviable l’exercici del dret a decidir. Seria una gran irresponsabilitat.

La principal responsabilitat dels federalistes és la de seguir treballant per assolir el nostre objectiu polític que no és altre que de fer d’Espanya un Estat federal a través de la corresponent reforma constitucional que, arribat el moment, haurà de ser sotmesa a referèndum dels ciutadans de Catalunya i de tota Espanya. Aquest repte és el que mereix la màxima dedicació i compromís, perquè en la meva opinió la independència no és la millor manera de servir els interessos de la majoria de ciutadans i ciutadanes del nostre país, és el federalisme, la unió en llibertat, el projecte que millor garanteix el nostre present i el nostre futur col·lectius.

viernes, 1 de marzo de 2013

Torna l’estil COP




Ahir dijous, varem celebrar el ple ordinari corresponent al mes de febrer, sessió que, a la seva fi, ens va deixar un mal regust a la boca.

El ple va acollir debats polítics molt importants, amb mocions transcendentals aprovades (sobre el dret a decidir, contra la reforma de la llei de l’administració local i en solidaritat amb el poble sahrauí). Amb aquests textos sobre la taula, i amb els problemes que té el nostre poble, el que quedarà del ple d’ahir serà un debat crispat absolutament innecessari.

Innecessari perquè tots ens podríem haver estalviat el debat propiciat per una moció de reprovació al govern que va presentar el COP. Des que sóc a l’Ajuntament és la primera vegada que un grup presenta una moció de reprovació i, a més, ni tan sols ha estat per criticar o denunciar una mala gestió, sinó per una suposada manca de transparència. Resulta curiós que, el grup que ens demana transparència encara no hagi explicat públicament la substitució a corre cuita del seu cap de llista, quan havia transcorregut només un any de mandat. La resta de partits hem estat escrupolosament respectuosos amb aquest canvi però que no ens vinguin amb històries de “relleus acordats” perquè això ja no s’ho creuen ni ells.

Aquesta moció és tot injusta perquè aquest govern que presideixo és totalment transparent, i això els regidors i regidores del COP ho saben. De fet, la portaveu del PSC, Rosa Martín, va apuntar un seguit d’informació al respecte de la moció i va denunciar i demostrar les mentides de la moció, informació que el COP no va saber contestar.

Davant la manca d’arguments, es van centrar en les formes i en la reivindicació de la seva feina com a oposició. Aquesta tasca d’oposició és molt lloable i necessària però no té res a veure amb el debat d’ahir.

De fet, el COP torna al seu estil clàssic que consisteix a crispar la vida política local. És on millor es mouen i on es troben més còmodes. Ja ens ho van anunciar a l’inici de mandat, que va començar malament. El mateix dia de la constitució de l’Ajuntament ja van fer de les seves, amb insults i amenaces. Va costar recompondre unes relacions necessàries per tal de centrar-nos en els veritables problemes que tenen els nostres veïns i veïnes. Però ho varem aconseguir.

Ara s’ha produït un canvi d’estratègia i d’actitud, començant pel ple d’ahir. Han tornat a torpedinar aquest esperit positiu, crític però positiu, amb el que hem treballat durant els darrers mesos.

El debat va acabar acaloradament. Tots en som responsables però no perdem de vista que va ser com a conseqüència d’una provocació del COP. Van dir que se senten renyats i estaven ofesos amb la meva intervenció. Bé, doncs jo em sento alliçonat amb les seves intervencions amb les quals sembla que estiguin per sobre del bé i del mal, amb paraules que també fereixen. Nosaltres també estem ofesos.

Vull demanar disculpes públicament pel to del debat en aquesta moció. Ripollet es mereix alguna cosa més.