
Aprovechando una situación incierta de la economía mundial y de las expectativas negativas en cuanto a la creación de empleo y tasas de crecimiento de los países llamados industrializados, y como argumento para flexibilizar el mercado laboral e incrementar la productividad de las empresas, que no pueden competir con las empresas de los países emergentes, nos quieren colar un gol, que echa por tierra muchos sacrificios y años de lucha de muchísimas personas para conseguir una jornada laboral de 40 horas.
Es difícil de imaginar que países europeos con una larga tradición en conquistas sociales, a los cuales, no hace muchos años mirábamos con admiración, se presten a este juego que puede hacernos retroceder más de un siglo en las condiciones laborales de los trabajadores.
Desde el PSC de Ripollet hemos presentado una moción para el próximo pleno del día 24 de Julio, manifestando nuestro rechazo a esta propuesta e instando a nuestros gobernantes, grupos parlamentarios y sindicatos a que rechacen esta propuesta y defiendan la jornada laboral actual.

Moció contra l’Eurodirectiva del temps de treball
Actualment el límit de la jornada laboral a Europa se situa en les 48 hores setmanals. Aquest sostre va ser aprovat per l’Organització Internacional del Treball al 1917.
Aquesta norma va representar una fita en la conquesta dels drets dels treballadors, després d’anys de revoltes sindicals que es van iniciar en la convenció de la Federació de treballadors d’Estats Units i Canadà de l’any 1884, quan es va fer una crida per lluitar contra la jornada laboral de 10 i 12 hores diàries i passar a la de 8 hores. Aquestes reivindicacions van provocar la revolta de Chicago al 1886 amb greus enfrontaments entres treballadors i policies.
El 1993, el Consell i el Parlament Europeu van aprovar una directiva que limitava a 48 hores el temps de treball setmanal, per raons relacionades amb la salut i la seguretat dels treballadors.
El passat 10 de juny, els ministres de Treball i Assumptes socials de la Unió Europea van aprovar una directiva que permet extendre fins les 60 hores –i en casos espefífics fins les 65- la jornada laboral setmanal.
La directiva aprovada representa una atac frontal a l’Europa social i una autèntica regressió en els drets dels treballadors europeus.
És un pas més en la individualització de les relacions laborals i, per tant, en la pèrdua de capacitat de negociació col·lectiva. Elimina, de facto, el dret al descans en les jornades laborals continuades i atenta contra la seguretat i la salut a la feina, alhora que dificulta la conciliació de la vida laboral i personal.
La Confederació Europea de Sindicats també ha denunciat aquesta directiva Europea i considera que aquesta mesura suposa un retrocés de més de 100 anys en la protecció dels drets de treballadors i treballadores.
Cal defensar que Europa sigui una Europa social i deixi de banda els plantejaments neoliberals que només porten a perdre drets aconseguits al llarg dels anys i tornar a situacions més pròpies de segles passats.
Per tot això el Grup Socialista a l’Ajuntament de Ripollet proposa al Ple l’adopció dels següents acords:
PRIMER.- Rebutjar l’actual directiva europea referent a l’ordenació del temps de treball, ja que representa una pèrdua del benestar social, un atac als drets laborals, atenta contra la seguretat i la salut a la feina, a més de dificultar la conciliació entre la vida laboral i la familiar i personal.
SEGON.- Demanar al Govern espanyol que faci totes les gestions necessàries per defensar l’actual jornada laboral.
TERCER.- Demanar als grups parlamentaris al Parlament Europeu que rebutgin aquesta directiva.
QUART.- Donar total suport al posicionament de la Confederació Europea de sindicats, en la seva denúncia d’aquesta mesura.
CINQUÈ.- Demanar al Consell de la Unió Europea que adopti una nova normativa que estigui en consonància amb els Tractats Europeus i la Carta de Drets Fonamentals de la UE.
SISÈ.- Informar d’aquest acord, al Govern de Catalunya, al Parlament de Catalunya, al Congrés de Diputats, al Govern Espanyol, al Parlament Europeu, a la Comissió i al Consell de la Unió Europea.